Voor veel kinderen kan hun eerste smartphone niet snel genoeg komen. Sommige ouders wachten zo lang mogelijk, anderen kijken naar wat ouders van klasgenoten doen. Maar hoe weet je nou of je kind er klaar voor is? We hebben vier belangrijke punten op een rij gezet:
- Toont je kind verantwoordelijkheid? Gaan ze bijvoorbeeld voorzichtig om met hun spullen, worden ze zelf wakker, nemen ze hun schoolwerk serieus en houden ze zich over het algemeen aan afspraken, zoals op tijd thuiskomen? Kids die zich verantwoordelijk voelen gaan niet alleen voorzichtiger om met spullen (in dit geval de smartphone), maar kunnen vaak ook beter prioriteiten stellen.
- Hoe communiceert je kind? Met een smartphone worden kids blootgesteld aan een heel nieuwe laag van communicatie en dit maakt het leven van je kind een stuk drukker en ingewikkelder. Als je kind vóór het hebben van een smartphone al redelijk goed is in het praten over hun gedachten en gevoelens, het meedoen in gesprekken, en een paar goede vriendschappen heeft, dan zullen zij minder moeite hebben om deze nieuwe wereld van online communicatie te navigeren.
- Houdt je kind van actief zijn? Kids die ook voor hun eerste smartphone veel buiten zijn, sporten of actieve dingen doen met vrienden, zullen minder snel geneigd zijn om hun behoefte aan fysieke activiteit volledig aan de kant te zetten. Ook deze kids worden geholpen met schermtijden, maar ze hebben genoeg andere activiteiten om ook te doen.
- Hoe betrokken is je kind? Een smartphone opent de deur naar een nieuwe wereld. Wanneer je kind al op hun eigen manier betrokken is met de “offline” wereld, bijvoorbeeld door eigen hobby’s te hebben, graag met familie en vrienden te zijn en aanwezig te zijn in gesprekken, kan dit helpen om deze dit niet in te laten nemen door de smartphone.
Dit lijstje is niet alleen handig vóór de aanschaf van een smartphone, maar ook om te checken hoe je kind ermee omgaat wanneer die smartphone er eindelijk is. Gaat het niet helemaal goed met een van deze punten? Bekijk het dan eens in relatie tot hun telefoon: zou iets minder schermtijd kunnen helpen? Of iets bewuster omgaan met hun smartphone? En… bij al deze punten gaat het natuurlijk niet om perfectie, maar om kids samen met jou de juiste balans vinden!