Kinderen hebben geen telefoon nodig om beïnvloed te worden. Denk aan de speelgoedwinkel of vriendjes die iets hebben wat ze ook graag willen. Vanaf jongs af aan hebben onze kids te maken met verleidingen. Een online influencers ligt in het verlengde van al deze offline verleidingen. We vragen onderzoeker Emmelyn Croes van Tilburg University naar 5 tips die we als ouders in gedachten moeten houden als je kind alles volgt van een influencer.
1. Nog volop in ontwikkeling
Je kind vindt het nog moeilijke om posts die reclame bevatten te onderscheiden van andere content. Dit komt omdat de zogenaamde persuasian knowledge nog volop in ontwikkeling is. Dit is de kennis om in te kunnen zien welke tactieken gebruikt worden om de consument te beïnvloeden of te overtuigen iets te kopen. Het duurt tot in de puberteit voordat kinderen echt doorhebben wat reclame is. Het is dus belangrijk om je kind daarbij te helpen en het hen niet kwalijk te nemen dat ze beïnvloed worden. En daarnaast zegt bijv. de wettelijk verplichte #ad hen niets, als ze niet weten dat dit staat voor reclame en dat ze hier op kunnen letten. We moeten dit wel uitleggen. Onderzoek laat zien dat wanneer kinderen door hebben dat een post gesponsord is, de wens om dit product te kopen minder sterk is.
2. Weet waarom
Het is belangrijk om te weten waarom je kind bepaalde influencers volgt. Dat kan zijn omdat die influencer leuke dingen doet of informatie deelt. Maar ook bijv. omdat andere kinderen in de klas er naar kijken en je kind erbij wil horen. Het is goed om meer zicht te hebben op wat ze leuk vinden en te begrijpen waarom bepaalde content leuk gevonden wordt. Stel hier vragen over en kijk ook eens mee naar een vlog die je kind graag kijkt.
3. Net echte vrienden
Veel kinderen zien influencers als hun vriend. Dit komt omdat ze zich in sterke mate identificeren met de influencer, soms ook tegen ze opkijken of hetzelfde voelen. Deze band zorgt ervoor dat ze advies van hen ook overnemen. Dit kan ook positieve effecten hebben, want onderzoek toont aan dat influencers kinderen kunnen aanzetten tot gezond gedrag zoals gezond eten en meer bewegen. Maar het kan ook aanzetten tot minder goede gewoontes. Het is daarom – net als bij echte vrienden – belangrijk om dit samen met je kind te bespreken.
4. Achter de schermen
Influencers laten maar een klein deel van hun leven zien en dit geeft lang niet altijd een goed beeld van het echt leven. Leer je kind dat wat het op social media ziet, niet altijd helemaal echt is. Maar dat je met een bepaalde foto of filmpje een deel kan laten zien. De content is altijd ge-edit, geregisseerd en er wordt vooraf goed over nagedacht. We noemen dit ook wel ‘geregiseerde authencitieit’. Ook al zeggen ze dat het echt en authentiek is, alsnog is het een beeld waarvan de influencer zelf kiest om te delen. Dit is dus niet het echte en complete leven van de influencer. Zeker met de komst van AI en virtuele influencers is het onderscheid soms nog moeilijker te maken.
5. Weet wat er speelt
Als ouder is het enorm belangrijk dat je op de hoogte bent én blijft van de belevingswereld van je kind. Zet je eigen vooroordelen opzij en leef en lees je in de wereld van je kind. Het kan ook handig zijn om met andere ouders hierover te spreken en ervaringen te delen. Zo weet je wat er allemaal speelt en kan je bijvoorbeeld ook als er influencers zijn die content delen die niet geschikt is voor de leeftijd van je kinderen hier samen afspraken over maken.