Pesten is iets van alle tijden. Maar met de komst van de smartphone in het leven van je kind komen er meerdere levels van pesten bij. Wat kan je doen als je kind gepest wordt? We vroegen het de Rivka Otten van Helpwanted en zetten de 5 stappen voor je op een rij.
Stap 1 – Lees je in
Online pesten kent vele vormen op veel verschillende platformen. Trollen, outen, shamen, exposen, of pesten in games: zorg dat je als ouder weet wat er speelt, en waar je kind zich online mee bezig houdt. Zo kun je het gesprek gemakkelijker aan gaan.
Stap 2 – Steun je kind: informeer en praat
Kinderen durven het niet altijd te vertellen als ze gepest worden. Het is belangrijk om te benadrukken dat praten altijd oplucht. Anderen kunnen helpen bij het bedenken van een plan om het pesten te stoppen. Dit hoeft niet per se met de ouders te zijn; het kan ook een goede vriend, een sportdocent, de buurvrouw of een anonieme hulpverlener zijn, zoals de Kindertelefoon of Helpwanted. Zorg er ook voor dat je kind weet wat het moet doen als hij of zij zelf in vertrouwen wordt genomen door een ander. Hoe dan ook: pesten is nooit iets wat je in je eentje hoeft te dragen.
Stap 3 – Ga het gesprek aan
Praten over pesten kan beladen zijn. Probeer op een ontspannen moment eens kort te vragen naar de online dag van je kind om een opening te bieden. En vraag ook eens of ze misschien zélf een keer iets stoms hebben gezegd over een ander op social media. Het is misschien ongemakkelijk, maar het kan zo zijn dat jouw kind zelf – misschien wel onbewust – een pester is.
Stap 4 – Schakel hulp in
Het kan ontzettend moeilijk terug te draaien zijn als iemand online nare dingen over je deelt. Maar ook sociale media hebben gedragsregels, en pesten wordt hier niet toegestaan. Dat betekent dat schadelijke content verwijderd kan worden. Hiervoor kan je zelf een verzoek indienen, maar Helpwanted kan hier ook bij helpen.
Stap 5 – Ga naar de politie
Als het pesten zo ver gaat dat er sprake is van bedreiging, stalking of er openbaar persoonlijke gegevens worden gedeeld (doxing), kun je een melding of aangifte doen bij de politie. Ook foto’s of video’s mogen nooit zonder toestemming verspreid worden. Let op: verzamel eerst zoveel mogelijk bewijs voor de politie. Praktische tips vind je op deze pagina over bewijs verzamelen.