Alle items

Workshop: van #hierniet naar happy cyber vibes

Community

16 november 2023

Deze week doen wij natuurlijk ook mee met de Week van de Mediawijsheid. Nizar bezoekt basisscholen in het land om workshops te geven over happy cyber vibes. Wat is nou wel leuk en handig om online te doen en wat kan je beter laten? Hoe ga je online met elkaar om?

Het thema van dit jaar is #hierniet. Want hoewel je mag zeggen wat je wilt, altijd vragen kan stellen, commentaar of kritiek geven, zijn er ook grenzen. Haatspraak, schelden, kwetsende opmerkingen, grensoverschrijdend gedrag? Nee, #hierniet. Wist je trouwens dat 90% van kwetsend en schadelijk gedrag komt van anonieme accounts of vreemden?

Uit het onderzoek van Netwerk Mediawijsheid blijkt dat Nederlanders veel kwetsend gedrag online voor lief nemen. Bedreigen is een absolute no go, maar haatzaaien vindt maar 22% grensoverschrijdend. Driekwart heeft nog nooit iemand gewezen op kwetsend gedrag. Toch is het belangrijk om te onthouden en aan je kinderen mee te geven wat normaal wenselijk gedrag is. Dit bevat: toestemming (bijv. voor het posten van die foto), vrijwillige deelname (geen druk, straf, manipulatie of beloning) en een gelijkwaardige relatie (iedereen heeft evenveel macht).

Heb je ook interesse in onze Happy Cyber Vibes workshop? Op school of ergens anders. Het hele jaar door. Wij zijn er voor je! Laat het hier weten!

Nieuws, updates en leuke info!