Thema's

4 maart 2024

Verliefde kids praten aan een stuk via WhatsApp, sturen elkaar foto’s en video’s van zichzelf en hun dag, en taggen elkaar aan de lopende band in memes die ze grappig vinden. Verliefdheid gaat zo uit de klas, sportclub of wijk naadloos over in de telefoon.

Dit begint al op de basisschool. Rutgers, mede-initiatiefnemer van de Week van de Lentekriebels, noemt dit de digitale pubertijd, die bij de meeste kinderen al begint wanneer ze 10 à 12 jaar zijn.  Hoe gaan we als ouders nou goed om met verliefde kids? Hieronder delen we vijf tips!

 

  • Openheid – Wanneer je vermoedt dat je kind verliefd is, is de eerste stap om hiernaar te vragen. Met name wanneer deze verliefdheid vooral online lijkt plaats te vinden, is het belangrijk om enig idee te hebben van de persoon waarmee je kind in contact is. Vraag bijvoorbeeld eens met wie ze appen als ze weer verliefd naar hun telefoon kijken. Blijft na meerdere keren vragen de duidelijkheid over de andere persoon uit? Leg dan uit dat je wilt dat ze het delen, omdat je graag zeker weet of de persoon is wie hij zegt dat hij is.

 

  • Positiviteit – In plaats van te veel te focussen op de gevaren, helpt het als we als ouders een positieve houding behouden. Vier hun verliefdheid met ze, en erken dat de online wereld ook een plek is voor groei en plezier. Wanneer we de online verliefdheid positief benaderen voelen kids minder angst voor veroordeling, en zullen ze zich veiliger voelen om hun ervaringen te delen en vragen te stellen.

 

  • Behoud schermtijdgrenzen – Wanneer we verliefd zijn willen we het liefst de hele tijd met diegene praten. Daarom besteden we tijdens een online verliefdheid vaak hele dagen aan appen met die ene leuke persoon. Is je kind verliefd? Leg dan uit dat dezelfde schermtijd-afspraken gelden als voorheen. Te veel schermtijd is niet gezond, en verliefdheid is daar geen uitzondering op 😉

 

  • Autonomie – Verliefdheid houd je niet tegen. Geef je kind daarom de kans om hun verliefdheid te ervaren met een zekere mate van autonomie, zonder ze volledig af te schermen van de online wereld. Is het een verliefdheid die zich volledig online afspeelt, met iemand die ze nog niet in het echt hebben ontmoet? Geef dan aan dat je hun verliefdheid steunt, en dat je graag wil dat ze vertellen wanneer er een volgende stap wordt gezet (zoals videobellen, of afspreken in het echt).

 

  • Deel over je eigen verliefdheden – online of offline, ook jij bent waarschijnlijk weleens verliefd geweest. Verliefdheid is en blijft een fascinerend onderwerp. Het delen van je eigen verliefdheden kan een mooie manier zijn om je kind te laten zien dat het een leuk onderwerp is om over te praten, en dat ze niet alleen zijn in hun ervaringen! 

Al met al is verliefdheid een fijne ervaring die onze kinderen ongetwijfeld veel zal leren, of het nou offline of online is! Wil je een deep-dive in online weerbaarheid voor jouzelf en je kind? ChatLicense helpt kinderen en hun ouders de online wereld te navigeren!

Nieuws, updates en leuke info!