Alle items

Wanneer geef ik mijn kind z’n eerste smartphone? 

Thema's

16 april 2024

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste smartphone te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Leeftijd eerste mobiele telefoon 

Er is geen vaste leeftijd waarop kinderen een smartphone krijgen. Je bepaalt dit als ouder dus helemaal zelf. De meeste kinderen in Nederland krijgen hun eerste mobiele telefoon rond de leeftijd van 9-11 jaar. Dat is vaak in groep 6 of 7 dus. Het voordeel van deze jongere leeftijd is dat ze echt nog openstaan voor jouw advies en je ze dus echt goed op weg kan helpen net voordat de tijd aanbreekt dat ze alles echt zelfstandig willen doen (als je dit goed doet 😉).  

Wist je dat 34% van de kids de eerste mobiel voor hun verjaardag krijgt?

Latere leeftijd beter? 

Je ziet over heel de wereld dat er steeds meer besef komt dat de mobiele telefoon niet alleen handig en leuk kan zijn voor je kind, maar ook potentieel gevaar en risico’s met zich meebrengt voor de mentale gezondheid. In Nederland mag de mobiel niet meer op school (na de zomer ook niet meer op de basisschool) en Europese wetgeving zorgt voor aanscherping van wat voor invloed social media op je kind kan hebben. Lees hierover alles in het Parent Platform zodat je precies weet waar jij thuis op kan letten en wat je in kan stellen.  

Ondertussen zien we ook een beweging in de rest van de wereld (VS, VK) om de mobiele telefoon op latere leeftijd pas te geven, zo rond de 14 jaar. Het idee is dat nu we de impact weten, we betere keuzes voor onze kids moeten maken. En als we dit allemaal doen, is de sociale druk om een telefoon te willen ook weg (dé reden dat kids een mobiel willen, is niet om bereikbaar te zijn voor jou, maar om ook mee te kunnen praten en doen over alles wat er in die online wereld gebeurt).  

Goed aan de slag 

Wanneer je kind ook zijn eerste mobiel krijgt, een gesprek over het gebruik en het maken van onderlinge afspraken is altijd nodig. En niet alleen aan het begin, maar blijf dit gesprek altijd aangaan. Net zoals je vraagt hoe het op school was, is interesse tonen en betrokken blijven bij de online wereld van je kind van enorm belang. We hebben 8 stappen voor je gemaakt die je kan volgen zodat je weet wat je kind wilt, je zelf ook helemaal op de hoogte bent, alles goed kan instellen en je kan bespreken wat je doet in bepaalde nieuwe situaties. Gooi je kind niet zomaar in het digitale diepe, maar ga samen slim online! 

Nieuws, updates en leuke info!

Nieuws 6 mei, 2024

Finalist NL Startup Competition

Uit meer dan 100 inzendingen is ChatLicense gekozen als één van de zestien startups die doorgaan naar de finale van NL Startup Competition. De competitie biedt startups de mogelijkheid hun innovaties te presenteren en bij te dragen aan positieve verandering...

Nieuws 23 april, 2024

Twee derde Nederlandse ouders geeft eerste smartphone kind liever later

Maar liefst twee derde van de Nederlandse ouders geeft de eerste mobiele telefoon liever op latere leeftijd aan hun kind dan het huidige gemiddelde van tussen de 9-11 jaar. Bijna de helft van de ondervraagde kinderen is het er mee...

Nieuws 4 april, 2024

Lees hier onze Kek Mama columns

Sinds begin januari publiceren Marjolein en Martine tweewekelijks hun WhatsApp-gesprekjes op Kek Mama. Lees mee met de perikelen en vraagstukken over alles wat komt kijken bij de eerste smartphone 🤙 Martine: “Wanneer ben je nou de ergste asshole parent?” Marjolein:...

Thema's 21 maart, 2024

Hoe lang mag mijn kind online?

Hoe lang mag jouw kind online? Vind je het lastig om de schermtijd te bepalen voor de smartphone? Je bent niet de enige!  Een veel gebruikte richtlijn die je aan kan houden:  6-8 jaar: 30 minuten per keer, maximaal 1...

Community 19 maart, 2024

Univé ❤️ChatLicense

We hebben goed nieuws voor alle klanten van Univé! Je krijgt 20% korting op je abonnement voor jouw kind(eren) als je via de Voordeel van Samen pagina de special vouchercode aanvraagt. De korting is geldig tot eind juni en op=op.