Alle items

Hoe leer ik mijn kind online reclame herkennen?

Reclame is overal. In games en zoekmachines tot in apps en social media. Zie het als een grote snoepafdeling in de supermarkt; ook de online wereld zit vol verleidingen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen wel weten dat er reclame wordt gemaakt, maar nog niet kritisch met de inhoud om kunnen gaan. Ze moeten nog reclamewijs worden. 
Thema's

25 mei 2023

Daarom is er ook speciale wetgeving voor reclame gericht op kinderen. Maar als je kind online gaat op platformen waar het eigenlijk 13 jaar en ouder voor moet zijn, dan ontwijkt het ook deze wetgeving. Daarnaast is er veel nog niet wettelijk vastgelegd en leeft niet iedereen alles na. Het is dus belangrijk om je kinderen zelf ook beter op weg te helpen. Eigenlijk zoals je dat in de supermarkt ook zou doen. 

  • Niets is gratis – Ook al lijkt het alsof je een app gratis kan gebruiken of een spelletje gratis kan spelen, dit is niet zo. Je betaalt er dan misschien niet voor met geld, maar altijd met data. Dus de gegevens die jij invult bij het installeren worden verkocht of gebruikt om andere producten aan jou te verkopen. Zo is Instagram gratis, maar krijg je advertenties in je feed omdat door jouw tracking gegevens de adverteerder weet waar je interesse in hebt. Let hier dus zelf op bij het installeren van bepaalde apps en bespreek ook deze vorm van betalen met je kind.
  • Installeer een ad-blocker – Een basisregel. Door het installeren van een ad-blocker voorkom je een hoop reclames en trackingmogelijkheden. Per browser kan je rechts bovenin als je de webpagina opent de instellingen zo instellen dat pop ups geblokkeerd worden. Of je schaft een extra ad-blocker apart aan.
  • Ken de reclamevormen – Als je weet welke vormen van reclame er zijn kan je ze beter herkennen. Alles heeft als doel om jou te overtuigen dit product te kopen.

1. Advergame – een gratis game van een bepaald merk. Je herkent deze games doordat je steeds dat merk in beeld ziet.

2. Banner – vaak bovenaan of aan de zijkant van een webpagina. Eigenlijk lijkt dit het meest op een advertentie in een krant of magazine. Maar hier kan je direct op klikken en dan ga je naar de pagina van het merk. En ze kunnen gericht (target advertising) op jou zijn door je surfgedrag. Heb je net bepaalde schoenen bekeken, dan krijg je later op een andere website een advertentie van dat schoenenmerk.

3. Product placement – in een video of een game zie je opeens een bepaalde frisdrank voorbijkomen. Of ze eten allemaal een bepaald soort snack.

4. Zoekmachine – bedrijven betalen Google om bovenaan in de zoekresultaten te komen. Je herkent dit door het woordje ‘advertentie’ bij het zoekresultaat. Dit is dus niet (per se) het beste resultaat op je zoekopdracht.

5. Social media – je hebt twee verschillende soorten:

– De gesponsorde posts van merken of mensen die je niet volgt. Zij komen bij jou op basis van jouw data, zoals je leeftijd of surfgedrag.

– De influencers die je volgt posten iets dat betaald is door een merk of ze zijn op uitnodiging van een merk op pad. De grotere influencers zijn verplicht om hier een melding van te maken, door bijv. #ad bij de post te plaatsen. Maar dit wordt niet altijd nageleefd en de kleinere influencers kunnen sowieso invloed uitoefenen alsnog met deze vorm van sluikreclame.

6. YouTube – bij de zoekresultaten, in de lijst van voorgestelde video’s en voordat je een video kijkt. Reclame op YouTube is overal.

7. Native ads – Vaak artikelen of video’s die lijken alsof ze onderdeel zijn van een website. Maar er staat advertorial of sponsored bij en dus is het betaald door een merk.

8. Affiliate marketing – handig zo’n linkje waarmee je direct kan shoppen. Realiseer je goed dat de persoon die hem deelt hier vaak een percentage van de verkoop aan jou voor terugkrijgt.

  • Kijk naar de inhoud – Het is vaak best duidelijk als er reclame wordt gemaakt. Een product komt vaak en duidelijk in beeld, iemand is er heel positief over en zet voor de zekerheid er nog even een handig linkje bij. Bespreek dit soort reclames met je kind zodat ze het leren herkennen en ook snappen waarom deze informatie op deze manier gedeeld wordt. Reclame is lang niet allemaal slecht, maar het kan heel vaak wel een vertekend beeld geven van de werkelijkheid. Probeer samen die balans te vinden!

Heb je een klacht over een reclame? Meld het bij de Reclame Code Commissie!

 

Nieuws, updates en leuke info!