Joanneke Weerdmeester is gepromoveerd als gedragswetenschapper aan de Radboud Universiteit en dé expert als het gaat over digitale games en mentale gezondheid. Onlangs publiceerde ze een artikel over waarom het statement ‘gamen maakt jongeren verslaafd en agressief’ achterhaald is. We vragen haar naar meer tips over gamen.  
Interview

7 juli 2023

1/ Waarom is gamen een positief onderdeel van de opvoeding van kinderen?

Gamen kan de stemming verbeteren en stress verlagen. Daarbij zijn er aanwijzingen dat gamen bepaalde vaardigheden kan stimuleren waaronder creativiteit, probleemoplossend vermogen, en ruimtelijk inzicht. Daarnaast is gamen een belangrijke sociale activiteit voor kinderen. Zo kan het helpen om vriendschappen op te bouwen en te onderhouden en kan het samenwerking stimuleren.

2/ Welke 3 tips zou jij ouders meegeven voor hun gamende kinderen?

  • Verdiep je in het grote aanbod van games. Er is een grote variatie in de soort games die beschikbaar zijn. Wanneer je meer kennis hebt, wordt het makkelijker om met je kinderen te praten over gamen. Zo zijn er verschillende gameplay video’s te bekijken online, waarin je kunt zien wat de inhoud is van de spellen voordat je ze aanschaft.
  • Ga samen gamen! Er zijn steeds meer spellen beschikbaar die je samen kunt spelen, ook als je zelf niet zo vaardig bent. Daarbij vinden veel kinderen het juist leuk om anderen te leren hoe zij moeten spelen. Kijk eens naar spellen in de categorie ‘co-op’ of ‘couch co-op’.
  • Ga een open gesprek aan over gamen. Vraag je kinderen naar welke games zij spelen en waarom ze die zo leuk vinden. Door interesse te tonen kun je het ook makkelijker maken om eventuele restricties toe te passen indien dit nodig is.

“Het statement ‘gamen maakt jongeren verslaafd en agressief’ is achterhaald.”

3/ Welke 3 tips zou jij kinderen meegeven voor het gamen?

  • Probeer verschillende soorten games. Speel niet alleen maar spellen die het meest populair zijn. Er zijn zoveel verschillende om uit te kiezen! Probeer eens wat anders.
  • Vraag je familie of vrienden om samen te gamen. Misschien heb je het idee dat je ouders, broertjes of zusjes, of sommige vrienden gamen maar niks vinden, maar heb je al eens geprobeerd om iets samen te spelen? Of heb je ze wel eens laten zien hoe jouw favoriete spel werkt? Misschien begrijpen ze dan beter waarom je zo graag gamet, en wie weet is het wel super leuk om samen te gamen!
  • Gamen moet wel leuk blijven. Als je er om wat voor reden dan ook niet meer fijn bij voelt, kies dan een ander spel, speel met iemand anders, of praat er over (bijv. met je ouders).

4/ Wat is jouw favoriete game (soort) voor kinderen?

Vooral games met een sociaal element. Je kunt hierbij denken aan bekende spellen als ‘Mario Kart’ of ‘Super Mario Party’ of creatieve spellen zoals ‘Minecraft’, maar ook zijn er tegenwoordig steeds meer bordspellen die je samen online kunt spellen (zoals op het platform ‘boardgame arena’). Maar ik denk vooral aan spellen die zich richten op samenwerking, de zogenaamde ‘co-op games’. Je kunt deze zowel online (‘online co-op’) als naast elkaar op de bank spelen (‘couch co-op’). Kijk eens naar spellen zoals: ‘Moving Out’, ‘Snipperclips’, ‘Unravel Two’, ‘Overcooked’ en ‘Untitled Goose Game’.

5/ Waar zouden we nog meer duidelijkheid over moeten hebben?

Gelukkig worden de onderzoeksmethodes die we hebben steeds beter, waardoor we steeds meer te weten komen over zowel de positieve als mogelijke negatieve aspecten van games. Wel moet nog meer onderzoek gedaan worden naar de grens tussen normatief en problematisch gamegedrag. Wanneer is gamen precies problematisch en wanneer niet? Zijn bepaalde personen gevoeliger voor het ontwikkelen van problematisch gamegedrag? Welke specifieke ontwerpelementen van games kunnen negatieve of juist positieve effecten hebben? Hoe kunnen we games maken die positief bijdragen aan ons welzijn en onze ontwikkeling? Met al deze kennis kunnen we bijdragen aan een gezonde balans in het gebruik van games andere digitale media.

 

Nieuws, updates en leuke info!

Nieuws 6 mei, 2024

Finalist NL Startup Competition

Uit meer dan 100 inzendingen is ChatLicense gekozen als één van de zestien startups die doorgaan naar de finale van NL Startup Competition. De competitie biedt startups de mogelijkheid hun innovaties te presenteren en bij te dragen aan positieve verandering...

Nieuws 23 april, 2024

Twee derde Nederlandse ouders geeft eerste smartphone kind liever later

Maar liefst twee derde van de Nederlandse ouders geeft de eerste mobiele telefoon liever op latere leeftijd aan hun kind dan het huidige gemiddelde van tussen de 9-11 jaar. Bijna de helft van de ondervraagde kinderen is het er mee...

Thema's 16 april, 2024

Wanneer geef ik mijn kind z’n eerste smartphone? 

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste smartphone te...

Nieuws 4 april, 2024

Lees hier onze Kek Mama columns

Sinds begin januari publiceren Marjolein en Martine tweewekelijks hun WhatsApp-gesprekjes op Kek Mama. Lees mee met de perikelen en vraagstukken over alles wat komt kijken bij de eerste smartphone 🤙 Martine: “Wanneer ben je nou de ergste asshole parent?” Marjolein:...

Thema's 21 maart, 2024

Hoe lang mag mijn kind online?

Hoe lang mag jouw kind online? Vind je het lastig om de schermtijd te bepalen voor de smartphone? Je bent niet de enige!  Een veel gebruikte richtlijn die je aan kan houden:  6-8 jaar: 30 minuten per keer, maximaal 1...