Nieuws

12 december 2023

Kinderen die (net) een mobiel hebben kijken in 90% van de gevallen naar de ouders voor uitleg. Alleen blijkt dat de ouders er lang niet altijd zo mee bezig zijn of weten onvoldoende om echt goed te kunnen helpen: maar liefst 89% meer uitleg wil hebben over bepaalde apps. Het gevolg? Kinderen zwemmen in het digitale diepe en er wordt pas actie ondernomen als er problemen zijn. We zetten 5 tips op een rij zodat je in 2024 samen slimmer en veiliger online kan.

  1. Ga –en blijf!- in gesprek

De allerbelangrijkste tip: zorg dat je verbonden bent en blijft. Vraag wat je kind op z’n mobiel doet en waarom. Ieder kind is anders en wil andere dingen. Welke apps willen ze hebben, waarom die apps, wat verwachten ze daarmee te kunnen?

Probeer verder te kijken dan je eigen oordeel over een bepaalde app (zonde van je tijd..), gebeurtenis (ach, dat valt echt heel erg mee..) of aankoop (dat is het echt niet waard..). Jouw kind bouwt aan zijn eigen identiteit. Luister naar wat je kind zegt, toon interesse, respecteer de ervaringen en kijk wat er nodig is om je kind verder op weg te helpen zonder te oordelen. Ook als er fouten gemaakt worden, moeten kids het gevoel hebben dat ze bij je terecht kunnen. Want die horen erbij, zijn super leerzaam, maar wel fijn als je ervan weet.

Dus zorg dat je open en bereikbaar bent en blijft. Doordat je weet wat ze willen, kan je ze beter helpen in hoe ze dit het beste kunnen doen of (veiligere/handigere) alternatieven aanbieden.

  1. Lees je in

Grote kans dat je maar half snapt waar je kids het allemaal over hebben. En dat je ook niet weet waar je moet beginnen om je helemaal in te lezen in al die apps en termen. Maar als je iedere dag even 3 minuten scrollen inruilt voor 3 minuten inlezen (of het door je kind laten uitleggen!), gaat jullie dat als gezin heel erg helpen. Als je namelijk beter weet wat er speelt in hun online wereld, kan je ze veel beter helpen. En die (mentale) hulp hebben ze hard nodig!

  1. Maak afspraken

Maak niet alleen afspraken over de schermtijd, maar bespreek ook welke apps, waar & wanneer de telefoon gebruikt wordt. Hoe je met aankopen omgaat, je sociaal gedraagt, informatie deelt en welke regels er thuis en op school gelden. Met duidelijke afspraken weet je kind waar het aan toe is. Vertel je kind daarbij waarvoor bepaalde regels bedoeld zijn en laat ze ook zelf meedenken over goede oplossingen. En niet onbelangrijk, houdt je zelf ook aan die afspraken. Dus bijv. geen telefoon tijdens het avondeten is een regel voor de hele familie.

  1. Zorg voor de juiste instellingen

Zorg dat je kind de laatste versie van het systeem gebruikt van de telefoon (Android, iOS) zodat het veilig aan de slag kan. Daarnaast zijn er verschillende familie-instellingen per systeem aan te maken, schermtijden per app en hebben ook steeds meer apps specifieke instellingen voor ouderlijk toezicht, delen van locatie en data.

  1. Je bent niet alleen!

Ze zeggen wel “it takes a village to raise a child” en dat geldt ook zeker voor alles wat er allemaal komt kijken als je kind de online wereld in gaat. Je staat er dus zeker niet alleen voor! Kijk wat vrienden doen, bespreek het met ouders van de klas, stel vragen aan ouders met oudere kids en pak en vraag (professionele) hulp waar nodig.

Nieuws, updates en leuke info!

Nieuws 19 februari, 2024

ChatLicense mee met 4YFN missie naar MWC Barcelona

ChatLicense is één van de zestien Nederlandse start ups die in het 4YFN (Four Years From Now) paviljoen staat tijdens MWC 2024 in Barcelona. De missie wordt gefaciliteerd door InnovationQuarter en de provincie Zuid-Holland en vindt plaats van 26 tot...

Community 15 februari, 2024

ChatLicense lid van Social Enterprise NL

ChatLicense is sinds begin dit jaar lid van Social Enterprise NL; het netwerk voor sociale ondernemers. Voor ons een logische stap om nog meer samen op te trekken met instanties in Nederland die als doel hebben om social ondernemen dé...

Nieuws 14 februari, 2024

NRC: “ChatLicense als mogelijke oplossing”

“Opvoeden begint haast synoniem te worden aan ‘telefoonbeleid’. In mijn omgeving merk ik dat hier twee uiterste stijlen in bestaan. Dictatuur of anarchie. De een zet ’s avonds wifi uit en voert een regime met schermtijden, de ander heeft alles...

Interview 9 februari, 2024

Dermatoloog Petra: “Dure crèmes beschadigen huid tieners” 

Er is geen ontkomen aan. Kids worden continu aangemoedigd om te scrubben, setting spray te gebruiken en alvast te beginnen met anti-ageing cremes. Het liefst van een duur merk, want #beter. De hype op social media is enorm. Dermatologen trekken...

Nieuws 31 januari, 2024

Speel nu ook in het Engels!

De app is vanaf nu ook beschikbaar in het Engels! Speel in ChatCity of lees alle informatie in het Ouder Platform nu in het Nederlands of Engels. De app volgt de instellingen van je telefoon. Gebruik je Nederlands als basistaal...