Krijg nu gratis dé 10 gouden regels voor de eerste smartphone van je kind. Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Alle items

Slimmer en veiliger online in 2024: 5 tips

Nieuws

12 december 2023

Kinderen die (net) een mobiel hebben kijken in 90% van de gevallen naar de ouders voor uitleg. Alleen blijkt dat de ouders er lang niet altijd zo mee bezig zijn of weten onvoldoende om echt goed te kunnen helpen: maar liefst 89% meer uitleg wil hebben over bepaalde apps. Het gevolg? Kinderen zwemmen in het digitale diepe en er wordt pas actie ondernomen als er problemen zijn. We zetten 5 tips op een rij zodat je in 2024 samen slimmer en veiliger online kan.

  1. Ga –en blijf!- in gesprek

De allerbelangrijkste tip: zorg dat je verbonden bent en blijft. Vraag wat je kind op z’n mobiel doet en waarom. Ieder kind is anders en wil andere dingen. Welke apps willen ze hebben, waarom die apps, wat verwachten ze daarmee te kunnen?

Probeer verder te kijken dan je eigen oordeel over een bepaalde app (zonde van je tijd..), gebeurtenis (ach, dat valt echt heel erg mee..) of aankoop (dat is het echt niet waard..). Jouw kind bouwt aan zijn eigen identiteit. Luister naar wat je kind zegt, toon interesse, respecteer de ervaringen en kijk wat er nodig is om je kind verder op weg te helpen zonder te oordelen. Ook als er fouten gemaakt worden, moeten kids het gevoel hebben dat ze bij je terecht kunnen. Want die horen erbij, zijn super leerzaam, maar wel fijn als je ervan weet.

Dus zorg dat je open en bereikbaar bent en blijft. Doordat je weet wat ze willen, kan je ze beter helpen in hoe ze dit het beste kunnen doen of (veiligere/handigere) alternatieven aanbieden.

  1. Lees je in

Grote kans dat je maar half snapt waar je kids het allemaal over hebben. En dat je ook niet weet waar je moet beginnen om je helemaal in te lezen in al die apps en termen. Maar als je iedere dag even 3 minuten scrollen inruilt voor 3 minuten inlezen (of het door je kind laten uitleggen!), gaat jullie dat als gezin heel erg helpen. Als je namelijk beter weet wat er speelt in hun online wereld, kan je ze veel beter helpen. En die (mentale) hulp hebben ze hard nodig!

  1. Maak afspraken

Maak niet alleen afspraken over de schermtijd, maar bespreek ook welke apps, waar & wanneer de telefoon gebruikt wordt. Hoe je met aankopen omgaat, je sociaal gedraagt, informatie deelt en welke regels er thuis en op school gelden. Met duidelijke afspraken weet je kind waar het aan toe is. Vertel je kind daarbij waarvoor bepaalde regels bedoeld zijn en laat ze ook zelf meedenken over goede oplossingen. En niet onbelangrijk, houdt je zelf ook aan die afspraken. Dus bijv. geen telefoon tijdens het avondeten is een regel voor de hele familie.

  1. Zorg voor de juiste instellingen

Zorg dat je kind de laatste versie van het systeem gebruikt van de telefoon (Android, iOS) zodat het veilig aan de slag kan. Daarnaast zijn er verschillende familie-instellingen per systeem aan te maken, schermtijden per app en hebben ook steeds meer apps specifieke instellingen voor ouderlijk toezicht, delen van locatie en data.

  1. Je bent niet alleen!

Ze zeggen wel “it takes a village to raise a child” en dat geldt ook zeker voor alles wat er allemaal komt kijken als je kind de online wereld in gaat. Je staat er dus zeker niet alleen voor! Kijk wat vrienden doen, bespreek het met ouders van de klas, stel vragen aan ouders met oudere kids en pak en vraag (professionele) hulp waar nodig.

Nieuws, updates en leuke info!

Interview 5 juni, 2024

Mijn kind volgt alles van een influencer. Wat moet ik doen?

Kinderen hebben geen telefoon nodig om beïnvloed te worden. Denk aan de speelgoedwinkel of vriendjes die iets hebben wat ze ook graag willen. Vanaf jongs af aan hebben onze kids te maken met verleidingen. Een online influencers ligt in het...

Nieuws 30 mei, 2024

ChatLicense wint NL Start Up Competition

ChatLicense is de winnaar van de NL Start Up Competition die werd gehouden tijdens het Upstream Festival in Rotterdam. ChatLicense ging niet alleen met de eerste prijs in de categorie Social naar huis, maar ook met de overall prijs van...

Community 28 mei, 2024

Tijd voor een Franse demo

Afgelopen week stonden we op uitnodiging van Orange met een stand op het grootste tech event van Frankrijk: Viva Tech. Met een Franse demo op zak konden Franse professionals, maar ook de consumenten uitgebreid kennismaken met ChatLicense. On y va...

Thema's 17 mei, 2024

Wat je moet weten over Temu

Temu, misschien heb je het al voorbij zien komen, of je hebt je kids erover gehoord. Het is de populaire Chinese webshop-app die in sneltreinvaart de onlinewereld overneemt. Temu biedt alles (maar dan ook echt álles) aan wat je je...

Nieuws 6 mei, 2024

Finalist NL Startup Competition

Uit meer dan 100 inzendingen is ChatLicense gekozen als één van de zestien startups die doorgaan naar de finale van NL Startup Competition. De competitie biedt startups de mogelijkheid hun innovaties te presenteren en bij te dragen aan positieve verandering...